Shrine - Quintessence: zenévé préselt ősesszencia

Különleges alkalom: most az egyszer helyet cserél a Csend és a Kőtáblák, jövő héten visszaáll a rend.

Háttér

Ez az album egy hete érkezett meg a Cryo Chamber kiadó gondozásában (akikhez a továbbiakban gyakran vissza fogok térni, mert minőségi anyagot adnak ki). A szerző, a bolgár Hristo Gospodinov igazi veteránja a műfajnak, 2003 óta készít ambient, dark ambient és post-industrial albumokat. A Cryo Chamber label alatt ez az első megjelenése, és meg kell, hogy mondjam, elég erősre sikeredett.

Az album

Az album maga egészen rövid, kicsit több, mint 40 perc hosszú. Öt számból áll, minden elem kapott egyet, az extra pedig a címadó Quintessence. Amilyen rövid viszont, annyira ütős: minden szám teljesen egyedi, mégis a többivel harmonikus módon ragadja meg a címadó elem esszenciáját. A műfajtól szokatlanul meglehetősen dallamos, drone-os hangzásvilág adja az alapot, kevés a természetes, felvett hang, sokkal jobban érvényesül az industrial beütés, ettől mégsem lesz természetellenesebb.

Használhatóság

Egyelőre csak rövidebb írásokhoz és tanuláshoz használtam háttérzajként, de azokhoz kiváló. Nagyon jól kizárja a külvilágot, mert a hangerő egyenletes és sosem csendesedik el igazán. Az egyes számok nagyon jól megidézik az adott elemet, jók lehetnek adott jelenetek, karakterek inspirációjaként. A vérnyomást szépen lent tartja, a Quintessence az egyetlen "gyorsabb" szám az albumban. Maguk a számok közepes hosszúságúak, 8-10 percesek, ha hosszabb tevékenységhez rakja be az ember hallgatni, hamar rá kell tenyerelnie az újrajátszásra, talán ez az egyetlen negatívum.

Értékelés

Amikor az első szám kijött ízelítőnek, elkezdtem csorgatni a nyálam a borító láttán. Belehallgattam, kicsit Dahlia's Tear-es volt a hangzás, de hamar beleszerettem. Amikor végre kijött az egész, gyorsan széttörtem az ismétlés gombot: a számok által megelevenített kis mikrokozmoszok teljesen rabul ejtettek. A kedvencem mindenképpen a Pyr (Tűz), amit hallgatni kísértetiesen hasonlít arra, amikor a parázsló tábortűzben gyönyörködik az ember egy nyári szalonnasütésnél. Mindenképpen megemlíteni való még az Aer, amiért megragadta nem csak a szél könnyed, folyton változó természetét, de a csak hegycsúcsokról érezhető tér-élményt is tökéletesen visszaadja: az érzést, ahogy a semmi, a levegővel kitöltött űr monumentalitása vesz körül.

9/10, csak ajánlani tudom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szikra

Légmell

Jussát várja a Netflix